Strada 9 Mai

Strada 9 Mai. La începutul secolului al XX-lea, această stradă nu avea statut de stradă separată și apare în prelungirea străzii Traian de astăzi, sub denumirea de Magyar Utca (strada Maghiară).

Începând cu anul 1913, strada poartă denumirea de strada Timar (strada Tăbăcarilor). Prin dispoziția guvernamentală nr.71 din 15 mai 1920, Secretariatul General al Transilvaniei a ordonat: „să se dea străzilor numiri românești: istorice, ale familiei regale și a oamenilor mari ai tării, din trecut, cât si a celor ce au făurit România Mare”, așa că strada Timar (Tăbăcarilor) a fost denumită strada I. C. Brătianu. Alături de strada Bogdan Vodă, această stradă îți va păstra denumirea până în 1940, când în urma Dictatului de la Viena și instaurarea administrației maghiare se va reveni la denumirea de strada Tăbăcarilor

După reinstaurarea administrației române în Maramureș (aprilie 1945), strada va primi numele de strada 9 Mai în cinstea victoriei împotriva fascismului, iar în zilele noastre a devenit Piața 1 Decembrie 1918.

Vezi secțiunile

Strada 9 Mai - Secțiunea 1

Strada 9 Mai - Secțiunea 2

Strada 9 Mai - Secțiunea 3

Strada 9 Mai - Secțiunea 4